***
У межах Тижня Херсонського державного університету в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника 17 березня 2023 року відбулася презентація книжки Чорний лебідь” в історії Херсонського державного університету, або хроніки релокованого вишу” (автори Олександр Співаковський, Сергій Омельчук, Оксана Казакова).
Немає однакових історій – історія релокації університетів Маріуполя, Бердянська, Мелітополя, Харкова, Херсону – кожна по своєму унікальна й неповторна, сповнена трагізмом і великою героїчністю колективів цих закладів. “Чорний лебідь” в історії Херсонського державного університету, або хроніки релокованого вишу” – це про мужність і згуртованість усієї університетської спільноти, це змога на 224 сторінках узагальнити й систематизувати нашу річну історію роботи університету під час війни: в окупованому Херсоні, переміщення на Прикарпаття, захоплення приміщень, деокупації, руйнувань, побудови амбітних планів. Це історія університету і історія особистостей!
Дивіться репортаж на 5 каналі: https://youtu.be/tLeZkn8YkiI 
Детальніше про подію можна ознайомитись:
***
https://oduvs.edu.ua/news/%D0%B2-%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B2%D1%81-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8C-%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D0%BA/?fbclid=IwAR29jLqqQ88ZF0CHz5gd8CL8DfuNPXrHFBNJDUpYrm-jd11V80bhoIrD1zo
***
***
20 жовтня 2021 року в Міжнародний день боротьби з роботами на замовлення й у межах Тижня академічної доброчесності в Херсонському державному університеті провів публічну лекцію з теми “Цитування в науковому тексті: баланст свого та запозиченого” для здобувачів І (бакалаврського) і ІІ (магістерського) рівнів вищої освіти, представників Наукового товариства й викладачі нашого університету. Також через платформу ZOOM до лекції долучилися здобувачі й викладачі Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, м. Києва й Вінниці.
***
22 вересня 2021 року  на запрошення виконавчого директора Plagiat.pl Алі Тахмазова взяв участь у Всеукраїнському семінарі-тренінгу для керівників ЗВО та адміністраторів і регіональних представників системи StrikePlagiarism. Захід відбувся в конференц-залі готелю Favor Park Hotel (м. Київ), під час якого учасники тренінгу з України, Польщі, Казахстану мали змогу ознайомитись із додатковим функціоналом системи StrikePlagiarism, новими можливостями звіту подібності, системою ASAP як альтернативою Moodle. Досвід роботи з формування культури академічної чесності у здобувачів освіти на етапі написання дипломних робіт у казахстанських університетах представив доктор хімічних наук, професор Ринат Іскаков. Також запрошені колеги представили систему роботи з академічної чесності не тільки в Казахстані, а й Узбекистані й Киргизстані. Приміром за порушення принципів академічної доброчесності казахстанські університети можуть бути позбавлені ліцензій на освітню діяльність, в узбецьких університетах розривають контракти з ректорами тих ЗВО, де виявляють серйозні порушення норм академічної чесності.
Окрему частину Всеукраїнського семінару-тренінгу було присвячено презентації мого навчального видання «Бути чесним у науці й освіті». Змістовно й емоційно увиразнено презентуючи книжку, переконливо наголосив на тому, що лише чесна людина завжди успішна, а академічна доброчесність не лише підвищує успішність випускника університету в майбутній кар’єрі, але й сприятиме формуванню позитивної репутації закладу вищої освіти та його конкурентоспроможності.
Дотримання принципів академічної доброчесності для нашого університету є однією з основних цінностей корпоративної культури всіх учасників освітнього процесу!
Тож доброчесне академічне середовище ХДУ – запорука якісної вищої освіти!
***

22 вересня 2021 р. провів гостьову лекцію з курсу «Лінгводидактика» для бакалаврів освітньо-професійної програми Середня освіта. Українська мова і літертура в Сумському державному педагогічному університеті імені А. С. Макаренка.

Тема лекції “Українська лінгводидактика у вимірі академічної доброчесності”.
Інціатор і співлектор – докт. пед. н., професор, завідувач кафедри української мови і літертури СумДПУ імені А. С. Макаренка, гарант освітньо-професійної програми Середня освіта. Українська мова і література. Англійська мова СумДПУ імені А. С. Макаренка СЕМЕНОГ Олена Миколаївна.
До обговорення важливих питань термінологічної системи української лінгводидактики початку ХХІ сторіччя, а також роз”язання низки завдань за посібником С. Омельчука «Бути чесним у навчанні й науці» (2021) жваво долучились студенти, гаранти ОПП кафедри української мови і літератури Наталья Громова, Ольга Рудь, а також методисти з інших ЗВО України: канд. пед. н., доц. Татьяна Плавич Дятленко, докт. пед.н. Наталія Грона (КЗ «Прилуцький гуманітарно-педагогічний фаховий коледж імені Івана Франка»), завідувачка кафедри слов’янської філології та журналістики Попова О. (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського).

Про лекцію в новинах на сайті СумДПУ імені А. С. Макаренка https://sspu.edu.ua/news/proekt-gostovij-lektor-2

Покликання для перегляду лекції: https://www.youtube.com/watch?v=VqFs1uzOvPo.

***

Новий проєкт, розпочатий наприкінці травня, завершено! Побачила світ книжка за мого авторства «Бути чесним у науці й навчанні: експрес-курс з академічної доброчесності для здобувачів вищої освіти». Проте, як кажуть, один у полі не воїн! Робота над цим виданням дала змогу отримати цінні й важливі рекомендації щодо поліпшення якості змісту й матеріалу книжки від рецензентів Владимир Бахрушин, Євген Ніколаєв, Олена Семеног, які високопрофесійно й неупереджено здійснили рецензування мого рукопису! Приємно як авторові, звичайно, і те, що отримав пропозиції щодо друку книжки від кількох видавництв Києва і Харкова. Але зупинився на видавництві ОЛДІ+ (Олег Головко), робота з яким теж була в задоволення (особливі слова вдячності верстальникові, коректорові, дизайнерові, а також Катерина Кутник)! Дякую й за професійне експертування рукопису Анастасія Бистрянцева, технічну перевірку на унікальність Нателла Арустамова, ученій раді Херсонський державний університет за надання рекомендаційного грифа!
Сподіваюсь, що книжка знайде свою цільову аудиторію й стане в пригоді тим, хто прагне бути академічно доброчесним. Пам’ятаймо: чесна людина завжди успішна!
***
Творчій співпраці з видавництвом «Дивослово» (м.Київ) виповнився вже 21 рік, початок якої в 2000 році поклала моя перша наукова публікація у всеукраїнському часописі МОН України “Дивослово” (“Українська мова й література в школах України”), присвячена формуванню стилістичних умінь учнів у процесі вивчення безсполучникового складного речення. Як же я Вам вдячній, дорогі мої колеги Ольга Мостепан, Катерина Рибалко, а також редактори, верстальники, коректори… Сьогодні приємно було отримати авторські примірники чергового навчального посібника для закладів загальної середньої освіти!
***

17 травня 2021 року під час святкового засідання вченої ради Херсонського державного університету, присвяченого відзначенню Дня науки в Україні, прозвітував про свою роботу на посаді першого проректора за рік (лютий 2020 р. – травень 2021 р.).

Докладно зупинився на результатах роботи за основними сімома напрямами своєї діяльності – стратегічний розвиток університету, реалізація ключових показників ефективності, структура освітнього закладу, проведення моніторингових досліджень в університеті, рейтингування, створення доброчесного академічного середовища, наукова й науково-технічна робота університету.

Презентація доповіді на вченій раді університету

***
На початку квітня всім слухачам, хто успішно опанував курс, вручено сертифікати.
Підвищуймо фахову майстерність разом з нами!!!
***
Друзі! Побачило світ навчальне видання “Український правопис – це доступно!”, яке має гриф “Рекомендовано МОН України”. Працюючи кілька місяців над книжкою разом із співавторкою Світланою Климович, ми намагалися зробити її сучасною, цікавою, пізнавальною, але найголовніше – корисною в засвоєнні сучасних норм правописної системи української мови. Цьому сприятимуть не лише рубрики “Це треба знати”, “Будьте уважними”, “Нове в правописі”, “Варіантне написання”, а й сучасні міжпредметні зв’язки. Дякую щиро рецензентам професорці Олені Горошкіній
(Інститут педагогіки НАПН України, м.Київ) і вчительці-методистці Наталії Чернюк (спеціалізована школа 211 м.Києва), а також усій професійній команді видавництва “Грамота” (директорка Людмила Чічанівська).
Пам’ятаймо: досконале володіння українською мовою – запорука успіху!!!
Майже рік непростої, але цікавої творчої роботи разом зі співавторкою Марією Блажко завершився виданням “Правописного практикуму з української мови. Норми нової редакції “Українського правопису”. У цій книжці в 26 др.арк. (це 224 сторінки формату А4), що має гриф МОН України, ми спробували поєднати в доступній формі теоретичний матеріал, систему дослідницьких завдань і тестові завдання у форматі ДПА і ЗНО відповідно до редакції правопису 2019 року.
Вона є універсальним виданням як для учнів, так і для студентів, як для вчителів, так і для викладачів ЗВО, для всіх, хто прагне досконало володіти засобами мови в будь-якій мовленнєвій ситуації.
Переконаний: з цим виданням легко стати справжнім майстром слова!

  • 27 листопада 2019 року – непересічний день у моєму професійному житті! Провів публічну лекцію з проблем української лінгводидактичної термінології в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Разом зі студентами й викладачами Києво-Могилянки до спілкування долучилися студенти й викладачі Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова (доцент Юлія Романенко), Київського університету імені Б. Грінченка (професори Станіслав Караман, Ольга Караман, доцент Володимир Шкавро), співробітники Інституту педагогіки НАПН України, фахівці УЦОЯО (Andriy Panchenkov), вчителі-словесники міста Києва (доцент Наталія Дика), колеги з видавництва «Дивослово» (Ольга Мостепан, Катерина Рибалко). Надзвичайно приємно, що на лекцію завітали також методисти й науковці із Запоріжжя Галина Корицька й Наталія Шацька, Миколаєва Діна Діордіца, Херсона Ганна Чух. Особливі слова вдячності Видавничому дому «Києво-Могилянська академія» (директор Alena Sudakova) за змогу презентувати монографію й Науковій бібліотеці імені Антоновичів НаУКМА за неймовірну атмосферу академічності! Щасливий, що мав змогу презентувати те, що напрацьовано в рідному Херсонському державному університетові (ректор Олександр Співаковський).

  • 31 січня 2019 року в Херсонському державному університеті розпочато ІІ (обласний) етап Усеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.

  • 10 грудня 2018 року в Департаменті освіти, науки та молоді Херсонської ОДА за результатами розгляду документів та публічного захисту наукових досліджень, було визначено переможця на отримання обласної стипендії кращому молодому науковцеві Херсонської області за підсумками 2018 року. 
    Члени комісії, до якої ввійшли депутати Херсонської обласної ради, учені вишів та наукових установ області, представники громадських організацій, шляхом таємного голосування кращим молодим науковцем Херсонської області 2018 року визначили кандидата економічних наук, старшого викладача кафедри економічної теорії та міжнародних економічних відносин Херсонського державного університету АННУ ЧМУТ. Тема дослідження «Гармонізація взаємовідносин учасників інтеграції з виробництва молочної продукції в Херсонській області».
    Зазначимо, що в конкурсі взяли участь учені віком до 35 років, що представляли, крім Херсонського державного університету, ще й Херсонську державну морську академію, Херсонський державний аграрний університет, Херсонську філію Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Міжнародний університет бізнесу і права. 
    Стипендію присуджують за особливі досягнення в галузі природничих, технічних та гуманітарних наук, які забезпечують реалізацію стратегічних цілей, завдань, пріоритетів і напрямів сталого економічного й соціального розвитку Херсонської області.

  • 9 листопада 2018 року в Херсонському державному університеті стартував I етап XIX Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

    (презентація для завідувачів кафедр)

ukUkrainian
en_USEnglish ukUkrainian